Грузинська енциклопедія



У 2006 році Грузинській енциклопедії виповнилося 40 років. Енциклопедія – це паспорт нації, її культурного рівня, це – широке коло знань.

Національні енциклопедії особливо потрібні в період історичних та соціальних перетворень у державі. Саме тому мало велике значення видання першої Грузинської радянської енциклопедії в дванадцяти томах (1967 – 87 рр.).

Над її створенням працювали відомі грузинські вчені і фахівці. 80-тисячний тираж енциклопедії швидко став раритетом, а група співробітників Грузинської Енциклопедії отримала Державну премію.

Через 20 років у Грузії та й у всьому світі багато що змінилося, тому оновлене видання “Універсального енциклопедичного словника” (70 – 80 тисяч термінів) буде дуже корисним і доступним для всіх.

Паралельно триває робота над другим томом енциклопедії “Грузія” (у п’яти томах). Мета цієї енциклопедії – донести до читача всю інформацію про Грузію, її історію від давніх часів і до сьогодні. Окрім того, буде висвітлено політичні, економічні й культурні процеси в контексті світового історичного розвитку.

У 2002 році наша редакція видала енциклопедію “Тбілісі”, у якій зібрано довідки і факти, що стосуються нашої столиці.

У кінці 2008 року опубліковано енциклопедичний словник “Площі, вулиці, проспекти Тбілісі”. У книзі детально представлені: історія, архітектура, місцерозташування вулиць Тбілісі; біографічні дані осіб, чиїми іменами названі ті чи інші вулиці. Книга містить 117 схематичних карт і численні фотоілюстрації. Вона вийшла у світ за сприяння мерії столиці, а її електронний варіант розміщено на сайті мерії.

Головна редакція Грузинської енциклопедії спільно з Інститутом мовознавства ім. А. Чикобави у 2008 році видала енциклопедію “Грузинська мова”. Книга цікава як для фахівців, так і для широкого кола читачів.

Паралельно ми підготували й опублікували у 2009 році альбом “Грузинська писемність”, розрахований на молодого читача.

Ще в радянський період ми почали працювати над багатотомником “Звід пам’ятників історії та культури Грузії”. Разом з головною редакцією Грузинської енциклопедії над 5-томником працювали Інститут історії грузинського мистецтва ім. Г.Чубанішвілі і Республіканський центр археологічних досліджень.

У 1990 році після багаторічної праці ми змогли створити першу книгу, присвячену області Грузії Шида Картла, де розмістили інформацію про близько 1600 пам’ятників історії та культури.

У 2004 році видавництво “Наука” видало другу книгу, присвячену східній частині Грузії, її пам’ятникам історії та культури.

Нині триває робота над ІІІ томом – про Кахетинський регіон Грузії (том буде опубліковано в першій половині 2010 року).

Крім того, Головна наукова редакція Грузинської енциклопедії підготувала й опублікувала в червні 2009 року “Орфографічний словник географічних назв Грузії”.

Готується також енциклопедичний словник “Видатні грузини за кордоном” (умовна назва). Книгу спонсорує Союз грузинів у Росії. Її видання планується до кінця 2009 року.

З наступного року за допомогою іноземних партнерів наша редакція планує розпочати роботу над однотомником “Грузія” російською та англійською мовами.

У стадії завершення підготовка сайту редакції: http://science.org.ge

(Переклад редакції ЕВУ з російської мови)


Це стаття відкритого доступу, її розміщено на умовах ліцензії Creative Commons Attribution CC BY 4.0, що надає читачеві право поширювати чи використовувати у власних потребах авторський матеріал за умови належного цитування статті.

© З. Абашидзе, 2024. Опубліковано Інститутом енциклопедичних досліджень НАН України.

Повна версія сторінки