Передумови створення медичної енциклопедії України



До створення галузевих енциклопедій видавці залучають професіоналів-­спеціалістів відповідної галузі. Не є винятком і така важлива ланка науки, як медицина. За час незалежності в Україні укладено медичні термінологічні словники, є довідникові видання про визначні дати та постаті в історії української медицини. Та українська медична наука вкрай потребує уніфікованих для всієї країни відомостей про визначних учених, перелік світових досягнень та пам’ятних дат української медицини — тобто створення повноцінної галузевої енциклопедії [1: 34—38].

Однак упродовж останніх 5 років відбулося руйнування такого напрямку медичної науки, як історія медицини. Апогеєм став відомий наказ МОНМС України від 21.12.2012 № 1462 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.01.2013 за № 89/22621) — «Про внесення змін до Переліку наукових спеціальностей», де зазначено таке: «1.8 у групі спеціальностей 14.02.00 «Профілактична медицина» галузі науки «Медичні науки» спеціальність 14.02.04 «Історія медицини» виключити» [2: 1].

У сусідніх країнах (Польщі, Росії) — спеціальність «Історія медицини» ніхто не скасовував — спеціальність така є, і навіть готуються галузеві енциклопедії, довідники на державному рівні. Отож, і в Україні настала нагальна необхідність скасувати положення зазначеного наказу та відновити спеціальність «Історія медицини» в попередньому статусі, що стане поштовхом і передумовою створення медичної енциклопедії.

ЛІТЕРАТУРА


1. Пиріг Л. Медицина в українських енциклопедіях // Енциклопедичний вісник України. 2009. № 1. С. 34—38. Читати

2. Наказ Міністерства освіти і науки, молоді і спорту Про внесення змін до Переліку наукових спеціальностей. № 1462. 21.12.2012. Читати


Це стаття відкритого доступу, її розміщено на умовах ліцензії Creative Commons Attribution CC BY 4.0, що надає читачеві право поширювати чи використовувати у власних потребах авторський матеріал за умови належного цитування статті.

© В. Гриновець, О. Ріпецька, 2024. Опубліковано Інститутом енциклопедичних досліджень НАН України.

Повна версія сторінки