Друга європейська та північно­американська конференція з енциклопедистики


РЕЗЮМЕ

Повідомлення присвячено Другій європейській та північноамериканській конференції з енциклопедистики, що відбулася 6–8 жовтня 2022 року в Інституті лексикографії імені Мирослава Крлежі (Загреб, Хорватія). У ній взяли участь видавці сучасних національних енциклопедій країн Європи й Північної Америки (Болгарії, Хорватії, Данії, Грузії, Латвії, Литви, Чорногорії, Норвегії, Словаччини, Швеції та України). Окреслено основну проблематику, що була у фокусі обговорення серед учасників, та основні тези доповіді представників редакції ЕСУ.


Від 2019 року з ініціативи представництва “Норвезької енциклопедії” (Store Norske Lexicon) та за підтримки Європейського парламенту відбуваються міжнародні конференції з енциклопедистики, учасниками яких є видавці національних енциклопедій країн світу. На них розглядають актуальні питання, пов’язані з підготовкою енциклопедій в умовах викликів сучасності. Обмін редакторським чи менеджерським досвідом, обговорення проблем, прийняття спільних рішень – основна практична значимість цих форумів.

Перше зібрання (European Encyclopedia Conference 2019) було проведено в Брюсселі 10–11 жовтня 2019 року, де були заявлені представники національних енциклопедій Норвегії, Данії, Німеччини, Італії, Хорватії, Грузії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини, Австрії, Литви, Латвії, Каталонії, Молдови, США, Канади та України. Основна мета першої зустрічі – знайомство енциклопедистів, презентації національних енциклопедій.

Друге зібрання запланували провести в 2020 році в Загребі. Однак через поширення у світі COVID-19 конференцію відтермінували до 2022 року. Щоправда, видавці національних енциклопедій все ж зібралися у форматі відеозв’язку (International encyclopedia meetup 2020) й доповіли про особливості роботи редакцій в умовах пандемії та локдаунів.

6–8 жовтня цього року в Інституті лексикографії імені Мирослава Крлежі (Загреб) відбулася Друга міжнародна конференція з енциклопедистики (Second European and North American Encyclopedia Conference). Цього разу участь у конференції взяли видавці національних енциклопедій Болгарії, Хорватії, Данії, Грузії, Латвії, Литви, Чорногорії, Норвегії, Словаччини та Швеції, а також представники Європейського парламенту. Українським енциклопедистам, яким через воєнний стан в Україні не вдалося потрапити до Хорватії, було дозволено долучитися онлайн.

Роль енциклопедій у протидії дезінформації, важливість накопичення й збереження енциклопедичної інформації для популяризації на­ціонально-­культурної ідентичності народів, можливість обміну енциклопедичним контентом, індексація та релевантність енциклопедичних статей у пошукових системах, зокрема Google, а також обмін досвідом підготовки енциклопедій в умовах збройних конфліктів – основні теми, що були обговорені представниками редакцій національних енциклопедій. Організатори конференції – фахівці Інституту лексикографії імені Миро­слава Крлежі, у якому видають науковий журнал “Studia lexicographica”, – повідомили, що перший випуск цього періодичного видання у 2023 році буде присвячено проведеному енциклопедичному форуму.

Національну українську енциклопедію – “Енциклопедію Сучасної Укра­їни” – у різні роки на цій конференції представляли Микола Железняк та Олександр Іщенко (Інститут енциклопедичних досліджень НАН України). Серед основних тез цьогорічного виступу – 1) подяка європейським та північноамериканським енциклопедистам за підтримку України й колективу ЕСУ; 2) інформація про успішну підготовку й опублікування 24 тому “Енциклопедії Сучасної України”; 3) зростання кількості користувачів електронної версії енциклопедії: за дев’ять місяців (січень – вересень), порівняно з таким періодом минулого року, незважаючи на війну, кількість відвідувачів сайту й переглядів сторінок зросли на 18% і 17% відповідно; 4) розгляд найпопулярніших статей енциклопедії періоду російсько-української війни, основною тенденцією якого є кореляція тематики популярних статей із важливими подіями чи дискурсами в суспільному житті країни.


Це стаття відкритого доступу, її розміщено на умовах ліцензії Creative Commons Attribution CC BY 4.0, що надає читачеві право поширювати чи використовувати у власних потребах авторський матеріал за умови належного цитування статті.

© С. Очеретянко, 2024. Опубліковано Інститутом енциклопедичних досліджень НАН України.

Повна версія сторінки